De juiste MBA aan een business school vind je door een intensieve vergelijking van business scholen. MBA, Master of Business Administration, is een steeds meer gehoord begrip in het Nederlandse bedrijfsleven. Het is een academisch programma, aangeboden door een particuliere business school of door de business faculteit aan een universiteit.
Het is eigenlijk een master voor mensen met werkervaring, waarbij de focus ligt op het vergroten van bedrijfskundige kennis en vaardigheden en waar toekomstige business leaders worden opgeleid. Voorbeelden van universitaire business scholen zijn: de Amsterdam Business School, de Maastricht School of Management, de Nyenrode Business University, TIAS business school en de Rotterdam School of Management. Voorbeelden van particuliere opleidingen zijn: Kronenburgh International Business School, Tio Business School en IBHS.
De reden dat mensen kiezen voor een MBA is het zorgen voor een boost in hun carrière en salaris, of mogelijk een carrièreswitch. Daarnaast biedt een MBA-opleiding een uitgelezen mogelijkheid om een interessant en internationaal netwerk op te bouwen.
Een MBA leidt echter niet direct tot een betere baan en een hoger salaris. Dit hangt zeer af van de gekozen business school. Door het grote aanbod is het niet altijd duidelijk wat de verschillen zijn. Een antwoord formuleren op de volgende vragen kan helpen bij het kiezen van een business school om een MBA te volgen.
Hoe staat de business school bekend?
Belangrijk om te weten is dat in Nederland de titel MBA onbeschermd is en daarmee in theorie door iedereen gebruikt kan worden. MBA’s kunnen bijvoorbeeld zelfs online gevonden worden. Bedrijven hechten echter niet per definitie waarde aan de titel MBA, maar aan welke business school deze titel behaald is. Indicators voor de prestige van een school haal je bijvoorbeeld uit internationale MBA-rankings. Bekende rankings worden elk jaar samengesteld door The Financial Times, The Economist, en Bloomberg Businessweek.
Deze rankings kunnen verschillen, doordat ze op basis van andere criteria zijn samengesteld, maar vormen een goed indicatie wat goede business schools zijn. Nederlandse business schools die afgelopen jaar in deze MBA rankings eindigden zijn Rotterdam School of Management, Tias Business School, Nyenrode.
Daarnaast zeggen ook accreditaties wat over de kwaliteit van een school. Accreditaties als AACBS (Verenigde staten), AMBA, en Equis (Europa) staan goed bekend. Het Nederlandse-Vlaamse NVAO garandeert de kwaliteit van de opleiding, maar wordt als minder prestigieus gezien.
Ten slotte is het raadzaam om in je omgeving rond te vragen over verschillende business schools en MBA’s. Hebben zij hiervan gehoord of, beter nog, ervaring mee?
Welke eisen stel je aan de juiste MBA aan een business school?
Om deze vraag te beantwoorden moet je goed weten waarom je een MBA wilt volgen en wat je hierin belangrijk vindt. Vervolgens kun je je afvragen in welke richting je deze wilt doen. Vaak kunnen MBA’s gevolgd worden met een bepaalde specialisatie, zoals marketing, bedrijfseconomie, hr, accounting, etc. Overweeg goed wat je wilt, zodat je de juiste MBA aan een business school kunt kiezen.
Daarnaast hebben verschillende business schools vaak een specifieke nadruk in het MBA opleidingsprogramma. De ene business school is zeer internationaal georiënteerd, in curriculum, of in de studenten en docenten aan de school, de ander legt bijvoorbeeld de nadruk op leidinggevende capaciteiten. Het is goed je vooraf af te vragen wat je belangrijk vind in een MBA en wat je hier wilt leren.
Ook zijn veel MBA opleidingen zowel parttime als fulltime te volgen. Een fulltime opleiding duurt meestal een jaar, een parttime MBA het dubbele. Verschillende business schools vullen dit op een verschillende manier in: door bijvoorbeeld les in het weekend, in de avonduren of elke paar maanden tweewekelijkse modules. Bepaal welke vorm het beste bij jouw situatie past.
Wat kost een MBA aan een business school?
Dat een MBA een flinke investering is, is algemeen bekend. De daadwerkelijke kosten verschillen per business school. Hierbij zullen de meer prestigieuze instellingen collegegeld tussen de €30.000 en €60.000 rekenen. De kosten verschillen niet alleen per business school, maar ook per opleiding bij een school. Dit is een grote investering, maar deze zul je als het goed is zeker terugverdienen. De vraag is dus niet alleen of je de juiste MBA aan een business school kunt vinden, maar ook of die school betaalbaar is.
Wel is het daarom zeer belangrijk om doordacht te kiezen voor een bepaalde MBA opleiding. Vaak betaalt de werkgever ook een deel van de kosten. Naast opleidingskosten dien je ook te rekenen op kosten voor bijvoorbeeld inschrijving, boeken, reizen en verblijf.
Wat zijn de toelatingseisen voor een MBA?
Wanneer je weet welke MBA opleiding je zou willen volgen, komt de de toelatingsprocedure in zicht. Dit is vaak een streng en uitvoerig proces. Bij de meeste scholen wordt gelet op ervaring, studieachtergrond, studieresultaten, groeicurve in je carrière. Ook vragen sommige MBA-toelatingen om aanbevelingsbrieven. Ook wordt veelal de GMAT, graduate management admission test, afgenomen. Deze vier uur durende test toetst het analytische en probleemoplossend vermogen, het kwantitatief inzicht, en het kritisch denken.
Deze test vergt bovendien uitgebreide voorbereiding van de kandidaat. Ook wordt door sommige business schools het Engelse taalniveau getest door middel van een TOEFL test. Wanneer je de test succesvol afrondt (welke minimum score gehaald moet worden, verschilt per business school) zal een persoonlijk gesprek de doorslag geven.