Business schools in Nederland zijn niet moeilijk te vinden. Maar is het ook een goede business school? De eerste vraag is naar wat voor opleiding je op zoek bent. De opleidingen van business scholen in Nederland verschillen op het gebied van niveau, specialisme en soort onderwijs. Vervolgens zal je keuze afhangen van factoren als kosten, locatie, en grootte van de business school. Hieronder helpen we je een overzicht te krijgen van factoren van belang zijn als je op zoek bent naar een van de business schools in Nederland.
Wat voor business schools zijn er in Nederland?
Business schools in Nederland zijn er op verschillende niveaus: MBO, AD, HBO of WO. AD staat voor associate degree, een opleiding die ongeveer gelijkwaardig is aan twee jaar HBO. Afhankelijk van je vooropleiding kies je voor een bepaalde school. Precieze toelatingseisen verschillen enigszins per opleider. Globaal komen de eisen van beroepsgerichte business scholen in Nederland op het volgende neer.
- MBO: vmbo-opleiding, afhankelijk van de opleider vmbo-t of ook vmbo-k en vmbo-g.
- AD of HBO: havo- of vwo-diploma, mbo4, vaak met aanvullende vakken-eisen of studierichting.
Nadere informatie is bijvoorbeeld op te vragen bij: Kronenburgh Business School of EuroCollege.
- WO Bachelor: vwo opleiding of hbo-opleiding of propedeuse (afhankelijk van de business school).
- WO Master: een bachelor-opleiding in een relevante richting. Soms ook een relevante HBO-opleiding, waarna een schakeltraject gevolgd kan worden.
Nadere informatie is bijvoorbeeld op te vragen bij particuliere opleidingen zoals: Kronenburgh International Business School. Daarnaast is informatie in te winnen bij buitengewone universitaire opleidingen zoals de Amsterdam Business School, de Maastricht School of Management, de Nyenrode Business University, TIAS business school en de Rotterdam School of Management.
Andere programma’s dan bachelor en master
Verschillende business scholen in Nederland bieden nog andere programma’s aan, zoals het Associate degree, MBA’s en kortere programma’s. Toelatingseisen hiervoor zijn als volgt:
- Associate degree, een tweejarige hbo-graad die is koken overwaaien uit de USA: havo, mbo4 – soms ook mbo 2,3. Ook is soms een verkort programma mogelijk met havo-diploma.
Nadere informatie is bijvoorbeeld op te vragen bij het EuroCollege. Voor de MBA-opleidingen gelden de volgende toegangseisen.
- MBA: afhankelijk van de business school een hbo- of WO-opleiding, een aantal jaar relevante werkervaring. Soms is een aanvulling nodig met een of meer capaciteitentesten: GMAT (Graduate Management Admission Test), TOEFL/IETS (Engels).
Voor andere programma’s zoals post-hbo en masterclasses is vaak (minimaal) HBO werk- en denkniveau vereist. Hierbij is vaak een combinatie met een aantal jaar werkervaring nodig.
Toelating tot business schools in Nederland
Veel business scholen in Nederland hanteren een individuele aanpak bij de selectie en toelating van studenten. Op basis van studie, ervaring en soms leeftijd of cijfers wordt bepaald of iemand wordt toegelaten. Ook bekijkt men dan waar iemand kan instromen en of dat een verkort programma mogelijk is.
Ten slotte hebben sommige business scholen in Nederland een zeer gespecialiseerd curriculum. Veel business scholen richten zich, zoals de naam al doet vermoeden, op bedrijfskundige opleidingen. Vaak gecombineerd met opleidingen die aansluiten bij de financiële wereld. Nyenrode is een van de gespecialiseerde business scholen in Nederland.
Grote business scholen in Nederland, zoals Rotterdam School of Management en TIAS business school, bieden vaak verschillende specialisaties aan. Naast bedrijfskundige en financieel georiënteerde opleidingen bieden die bijvoorbeeld ook managementopleidingen aan. Specialisaties zijn HRM, Marketing, Gezondheidszorg of Internationaal of Publiek/Non profit Management.
Andere business scholen in Nederland biedt een van deze specialisaties in management. Bijvoorbeeld Eurocollege (events, hospitality) of IVA Business School (automotive, nautisch en innovatief). Daarnaast zijn Beeckestijn (communicatie, marketing, sales) en Notenboom (marketing, hospitality).
Kwaliteit van business schools vergelijken
Naast soort opleiding, zijn bij het kiezen van een business school in Nederland natuurlijk nog andere zaken van belang. Bijvoorbeeld: kwaliteit en naam van de school, kosten en mogelijk grootte en vestigingsplaats. DUO (Dienst Uitvoering en Onderwijs) heeft een register met erkende beroepsopleidingen, waaronder business scholen in Nederland. Particuliere MBO’s vallen onder toezicht van de onderwijsinspectie. Ook is rondvragen natuurlijk altijd goed. Ervaringen zeggen vaak een heleboel.
De kwaliteit van business schools in Nederland kun je onder andere afleiden uit accreditaties die de school heeft. Het NVAO (Nederlands-Vlaamse AccreditatieOrganisatie) waarborgt de kwaliteit van (particulier) hoger onderwijs. Meer prestigieuze business schools in Nederland hebben bovendien vaak een internationaal erkende accreditatie. Bijvoorbeeld: AACBS (Verenigde staten), AMBA, en Equis (Europa).
Andere (aanvullende) bronnen voor het inschatten van de kwaliteit van een opleiding zijn de NTRO (Nederlandse Raad voor Training en Opleiding) en weekblad Elsevier. Deze uitgever publiceert elk jaar een overzicht van de kwaliteit van hoger onderwijs. Dat gebeurt onder andere op basis van studentenoordelen en natuurlijk op basis van het het eigen netwerk.
Andere factoren in de keuze van een business school
Daarnaast zijn de kosten natuurlijk van belang bij het kiezen van een business school in Nederland. Deze variëren zeer tussen verschillende soorten opleidingen en verschillende business schools. Kosten voor hoger onderwijs liggen tussen €6.000 per jaar tot €20.000 euro per jaar, exclusief inschrijving, boeken en andere studiekosten. Voor MBA’s liggen de kosten een stuk hoger. Zie hiervoor onze blog over het kiezen van een MBA opleiding.
Business scholen zijn overal in Nederland. De meeste keuze is er in de Randstad, en zij variëren sterk in grootte. Kijk voor de spreiding op de kaart MBO, HBO en AD of: de kaart MBA en HBO+ .