Overzicht van het particulier voortgezet onderwijs

De kaart met scholen:
Informatie opvragen of scholen vergelijken

Deze kaart van Nederland biedt een overzicht van de locaties van particulier voortgezet onderwijs. Kies een of meer locaties op de kaart. Vraag nadere informatie op. Vergelijk verschillende scholen aan de hand van de diverse kenmerken. Zo kunt u komen tot het best passende resultaat in uw situatie.
N.B. Deze informatie is vrijblijvend. U kunt er geen rechten aan ontlenen.

Overzicht van het particulier voortgezet onderwijs 

Dit overzicht van het particulier voortgezet onderwijs geeft informatie over scholen voor particulier voortgezet onderwijs in een vorm waardoor u ze kunt vergelijken. In onderstaand overzicht staan de scholen gerangschikt op basis van het aantal locaties in het land.

Particulier voortgezet onderwijs in de huidige vorm is ontstaan rond 1970 en heeft sindsdien een periode van bloei en neergang gekend. Veel van de instituten van het eerste uur zijn er niet meer, terwijl een aantal zich daarentegen goed heeft weten te handhaven.

Er zijn volgens de Inspectie van het Onderwijs twee soorten scholen voor particulier voortgezet onderwijs, namelijk B2 instellingen (met eigen school- en eindexamens) en B3 instellingen (met Staatsexamens). Het aantal leerlingen in het B2 onderwijs groeit nauwelijks. Volgens de Inspectie gaat het om circa 2400 leerlingen.

Het B3 onderwijs is na 2015 weer in de lift gekomen, en verzorgt volgens de Inspectie de opleiding van circa 700 leerlingen. Inmiddels heeft een aantal B3-nieuwkomers het verzoek gedaan bij de Inspectie om B2 school te mogen worden.

Op dit moment hebben veel particuliere scholen hun eigen signatuur, vergelijken loont dus. Op de kaart, waar in bovenstaande annonce naar verwezen wordt, staan alle vestigingen opgesomd zodat u ze voor vergelijking kunt aanklikken. Een algemeen overzicht van de belangrijkste scholen voor particulier voortgezet onderwijs staat hier onder weergegeven.

Luzac-Header

Luzac

Locaties: Alkmaar, Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Hilversum, Leiden, Rotterdam, ’s Hertogenbosch, Utrecht en Zwolle
 
Luzac biedt particulier voortgezet onderwijs op mavo-, havo- en vwo-niveau op alle 18 locaties in het land. 
foto-winford-den-haag

Winford

Locaties: Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Breukelen, Den Haag, Leiden, Rotterdam en Utrecht.
 
Winford biedt particulier voortgezet onderwijs. Leerlingen kunnen op alle locaties volledig onder- en bovenbouwonderwijs volgen op alle niveaus.

Infinity College

Locaties: Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht 
 
Het Infinity College biedt particulier onderwijs aan op mavo-, havo- en vwo-niveau. Onze innovatieve aanpak staat voor betaalbaar onderwijs op maat voor uw kind.
foto-de-nieuwe-school

De Nieuwe School

Locatie: Amsterdam

De Nieuwe School in Amsterdam bereidt al meer dan 40 jaar leerlingen voor op hun eindexamen op VMBO-t-, HAVO- of VWO-niveau. Zij bevindt zich midden in het centrum aan de Herengracht.

Maupertuus

Locatie: Driebergen

Maupertuus voortgezet onderwijs is een school voor kinderen met leer- en/of ontwikkelingsproblemen.Zij biedt passend onderwijs op elk niveau aan kinderen van zeven tot twintig jaar.

School van Hip 

Locaties: Bilthoven en Laren
 
De School van HIP is als een reguliere school voor voortgezet onderwijs. Dat betekent dat wij het gewone curriculum aanbieden, maar dan met aanvullingen, die je niet zomaar ergens anders vindt.

Keenschool: keenquest en keencollege

Locatie: Bilthoven
Keenquest is voor kinderen van 10-15 jaar. Zij kunnen doorstromen naar de middelbare school wanneer zij daar klaar voor zijn. Keencollege (15-18 jaar) is voor die leerlingen die een einddoel voor ogen hebben.

Notenboom, meer dan onderwijs

Locaties: Eindhoven, Maastricht
 
Deze particuliere school biedt regulier onderwijs van brugklas tot examen en het volgen van een versneld programma voor VMBO, HAVO en VWO (laatste 2 jaar in 1).

Waarom particulier voortgezet onderwijs?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om hun kind naar een particuliere school te laten gaan. Deze keuze wordt niet zomaar gemaakt: vaak doorlopen de ouders en de leerling een lang proces van nadenken en overwegen. Meestal gaat er een periode aan vooraf waarin het kind niet lekker in zijn vel zit of dat ouders en leerling denken dat er meer inzit.

In een enquête onder ouders die hun kind naar een particuliere school laten gaan, werden veel verschillende redenen genoemd. Uiteindelijk zijn er drie hoofdredenen te nomen waarom ouders kiezen voor een particuliere middelbare school voor hun kind.

 

1. Motivatie en gedrag

Dit is de meest genoemde reden. Het kind heeft geen zin meer in school, doet er niets voor en heeft teveel afleiding. Soms hebben kinderen zo’n grote afkeer van school dat het leren ze gewoon niet meer lukt. Ook gebrek aan een uitdaging valt hieronder, vandaar het relatief grote aantal hoogbegaafde kinderen dat overstapt. Gedrag hangt vaak samen met motivatieproblemen. Bij betere motivatie veranderd het gedrag vaak ook.

2. Leerproblemen en discipline

Kinderen met bijvoorbeeld faalangst, dyslexie en concentratiestoornissen kunnen niet de vereiste aandacht krijgen in een grote groep. Op een particuliere school krijgen deze kinderen de extra aandacht die ze nodig hebben. En dan blijkt het leerprobleem hanteerbaar en worden de resultaten snel beter.

Veel problemen zijn te herleiden tot een gebrek aan zelfdiscipline. Een kind krijgt het soms niet voor elkaar om zich op resultaten op de lange termijn te richten. Zeker jongens hebben dit probleem op jonge leertijd relatief vaak. De oplossing: een particuliere school.

3. Betere examenresultaten en -alsnog- slagen

Soms wil een leerling examen doen op een hoger niveau, of betere examencijfers halen, in sneller tempo werken. Een particuliere school kan dan maatwerk leveren en deze leerlingen helpen hun ambitie te verwezenlijken. Ook leerlingen die gezakt zijn voor hun eindexamen en dit niet over mogen doen, komen in groten getale naar scholen voor particulier onderwijs.

De kernwoorden van een particuliere school

Kernwoorden waarmee de particuliere school zich presenteert zijn kleinschaligheid, persoonlijke aandacht, individuele begeleiding en structuur. De regels op een particuliere school zijn vaak streng waardoor het voor een kind moeilijk wordt zich eraan te onttrekken. Voor veel ouders is dit een geruststelling.

Daarbij komt dat een kind op een particuliere school lange dagen maakt en onder toezicht huiswerk maakt. Daardoor hoeven ouders niet meer achter het huiswerk aan. Door de kleinschaligheid op een particuliere school kan er voldoende aandacht aan leerproblemen worden besteed. Er wordt rekening gehouden met de persoonlijke ontwikkeling van elk kind.

Bron: Ali de Regt en Don Weenink, Investeren in je kinderen. Over de keuze voor particulier onderwijs in Nederland. Amsterdam, uitgeverij Boom.

Scroll naar boven