Tips voor huiswerk

Tips voor huiswerk zijn altijd handig. Als uw kind niet voldoende discipline of motivatie heeft om zelf aan zijn of haar huiswerk te beginnen, kan huiswerkbegeleiding een oplossing zijn. Voor nadere informatie over huiswerkbegeleiding kunt u o.a. terecht bij Lyceo en bij particuliere scholen, die doorgaans veel aandacht besteden aan studiebegeleiding. Voor nadere informatie zie: Overzicht particulier basisonderwijs en Overzicht particulier voortgezet onderwijs.

Bij huiswerkbegeleiding wordt uw kind niet alleen geholpen met huiswerk maken, maar krijgt hij of zij ook tips  voor huiswerk mee om thuis aan de slag te gaan. Hoe kun je bijvoorbeeld afleiding tot een minimum reduceren, hoe hou je het overzicht? In dit artikel enkele tips voor huiswerk om uw kind te helpen om voldoende huiswerk te maken, terwijl uw kind die tips zelfstandig in de praktijk kan brengen. 

 

tips voor huiswerk

Een goede leerplek, dat is de eerste van deze tips voor huiswerk

1. Zorg voor een goede leerplek om huiswerk te maken: een opgeruimd bureau, een goede bureaustoel, goede verlichting en een prettige temperatuur; niet te warm of te koud. Ook is er voldoende frisse lucht en is de kamer opgeruimd. Vaak is het handig om een bijvoorbeeld een ladekastje te hebben en verschillende boeken en schriften per vak te ordenen. Een opgeruimde leerplek zorgt voor een opgeruimd hoofd!

2. Muziek werkt voor sommigen wel en voor sommigen niet. Dat ligt per persoon verschillend. Internet en smartphones leiden echter alleen maar af bij het huiswerk maken, dus zorg dat de computer en telefoons buiten bereik zijn of uit staan.

3. Het scheelt al een heleboel als je oplet in de lessen! Maak aantekeningen en stel vragen als je iets niet snapt. Bijpraten met je klasgenoten kun je altijd nog in de pauzes doen.

Maak een planning en houd je huiswerk bij

4. Schrijf huiswerk altijd in je agenda en denk niet dat je het onthoudt. Er komt zoveel op je af op een schooldag, dat je ’s avonds vaak niet meer weet wat er ’s ochtends voor huiswerk is opgegeven. Zorg dat alles overzichtelijk in je agenda staat, zodat je overzicht hebt over wat je precies moet doen.

5. Een planning maken is heel belangrijk! Het is handig om op vrijdagmiddag alvast een planning voor de volgende week te maken. Soms is het mogelijk om al rekening te houden met de opdrachten die veel tijd kosten. Ook kun je in je schema opnemen op welke dagen je veel of weinig tijd hebt om huiswerk te maken.

6. Om te zorgen dat je in noodgevallen snel klaar bent met je huiswerk, kun je het beste alle maakopdrachten direct uitvoeren op de dag dat je ze opkrijgt. Leeropdrachten kun je het beste doen op de dag voordat je ze af moet hebben. Als je een dag plotseling andere dingen moet doen, hoef je meestal alleen nog maar de dingen te leren voor de volgende dag, omdat de maakopdrachten al af zijn.

7. Houd je huiswerk goed bij! Dat is al het halve werk. Als je dan een proefwerk krijgt, hoef je alles alleen nog maar te herhalen. En je bent voorbereid op onverwachte overhoringen.

8. Herhaal al het huiswerk dat je geleerd hebt. Een keer leren is vaak niet genoeg om iets langer dan een dag te onthouden. Drie keer 15 minuten leren is effectiever dan drie kwartier in een keer.

9. Wissel af tussen leerwerk en maakwerk. Leer nooit langer dan een half uur achter elkaar, want na een half uur daalt je concentratie en wordt het moeilijker om dingen te onthouden. Na elk half uur leren pauzeer je 5 of 10 minuten en ga je verder met opdrachten maken. Zo wissel je af tussen maken en leren.

10. Stel jezelf af en toe een kleine beloning in het vooruitzicht als je huiswerk af is.

Scroll naar boven